Kuchenny blat wykonany z granitu jest luksusowym i bardzo estetycznym elementem wykończenia kuchni i nadaje niepowtarzalny charakter każdemu wnętrzu. By służyły nam wiele lat, konieczna jest odpowiednia pielęgnacja i konserwacja. W dzisiejszym artykule pokażemy co trzeba robić, a czego stanowczo unikać podczas eksploatacji granitowych blatów.
Granitowe blaty kuchenne wymagają delikatności
Gdy w kuchni znajduje się blat kuchenny wykonany z granitu, musimy codziennie poświęcić mu troszkę naszej uwagi. Najlepiej jest przecierać go kawałkiem miękkiego materiału zanurzonego w cieplej wodzie z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń. Nasz codzienny rytuał powinien wyglądać następująco:
- blat kuchenny przecieramy przygotowanym roztworem, aż do całkowitego usunięcia zabrudzeń,
- wycieramy blat do sucha,
- polerujemy powierzchnię blatu – używamy ściereczki z mikrofibry oraz płynu do mycia szyb z alkoholem.
Ta metoda szybkiego i niekłopotliwego dbania o blaty kuchenne z granitu, pozwala uniknąć wielu niepotrzebnych plam oraz odbarwień. Gdy jednak powstałe plamy są ciężkie do usunięcia – zawsze możemy skorzystać z pomocy specjalistycznych środków przeznaczonych do czyszczenia kamiennych powierzchni. Są one bezpieczne dla samego materiału, nie powodują matowienia i nie uszkadzają wierzchniej warstwy kamienia. Usuwania zabrudzeń po jedzeniu lub napojach nie należy zostawiać na później. Trzeba to zrobić od razu. Pamiętajmy także o przeprowadzeniu raz do roku impregnacji blatu kuchennego. Możemy nawet przeprowadzić ją samodzielnie. Proces wygląda następująco:
- dokładnie oczyszczamy i osuszamy powierzchnię, którą zamierzamy czyścić,
- kawałkiem materiału lub pędzelkiem rozprowadzamy impregnat na blacie,
- pozostawiamy blat do wyschnięcia,
- suchy blat polerujemy suchą szmatką.
W ten prosty sposób sami zabezpieczymy nasze blaty kamienne na kolejny rok. Coroczna impregnacja przedłuży dobry stan i nienaganny wygląd naszej kuchni.
Czego za wszelką cenę unikać
Nauczyliśmy się już jak pielęgnować nasze blaty kuchenne. Teraz czas na pokazanie czego nie wolno nam robić, jeżeli zależy nam na długoletnim korzystaniu z tych eleganckich elementów wystroju.
Bardzo groźne dla granitowego kuchennego blatu są wszelkiego rodzaje kwasy. Nie możemy czyścic ich przy pomocy detergentów zawierających np. kwas octowy. Nie stawiajmy na nich pojemników z:
- benzyną,
- olejem silnikowym,
- wybielaczami,
- zmywaczem do paznokci,
- oraz podobnymi substancjami, które mogą uszkodzić powierzchnię kuchennego blatu.
Gdy czyścimy granitowe blaty kuchenne nie możemy:
- stosować do tego szorstkich gąbek lub szczotek,
- stawiać na nich bezpośrednio gorących naczyń lub garnków.
Przeczytaj także: Pomniki w nowoczesnym stylu
Granit – kamień wygodny w codziennym użytkowaniu
Przebywając na co dzień w kuchni, wyposażonej w granitowe blaty kuchenne, możemy jednak czuć się swobodnie, są one odporne na uderzenia i łatwo się je czyści. Dodając do tego niezwykłe walory wizualne wspomnianego materiału, kamień ten wydaje się być idealnym rozwiązaniem dla osób pragnących stworzyć wyjątkową kuchnię. Granit dodaje pomieszczeniu elegancji i klasy, a jego zimny dotyk i charakterystyczny dźwięk przy uderzeniu dla wielu osób jest wyznacznikiem piękna.
Jest to drogi materiał w porównaniu z innymi popularnymi budulcami, jednak jego liczne zalety równoważą tę wadę. Dzięki granitowym blatom kuchennym w naszej kuchni będziemy czuć się luksusowo.
Z powyższego artykułu wynika jeden wniosek. O granitowe blaty kuchenne dba się łatwo. Gdy będziemy się stosować do kilu powyższych zasad, posłużą nam długo i będą nas cieszyć wspaniałym wyglądem.
Sprawdź, jak może wyglądać Twój wymarzony blat